La Vall de Boí aplega 1.300 cantaires en la 14a edició del Lleida Canta

L‘encontre d’enguany, en el que ha participat la nostra Coral Aquae, ha tingut l’art romànic com a protagonista juntament amb el cant coral

Este passat cap de setmana, la Coral Aquae de la Fila ha participat en una nova edició del Lleida Canta, que en aquesta ocasió portava com a lema, Lleida canta al romànic català. . La commemoració l’any passat dels 900 anys de la consagració de les esglésies romàniques de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, va ser l’esdeveniment que va escollir la Coral Maristes Montserrat, organitzadora de l’encontre, per dedicar-li l’edició 2024, a la que s’han afegit també la resta de patrimonis de la Vall de Boí, com les falles, el toc de campanes, la pedra seca i l’starlight.
Així, durant el diumenge, als diferents pobles de la Vall, amb Taüll com a centre neuràlgic, s’hi van concentrar 1.300 persones, tot i que, molts de cantaires van aprofitar l’ocasió per passar-hi tot el cap de setmana.
Aquest va ser el cas de la Coral Aquae, en total 30 persones, entre cantaires i acompanyants, que van voler aprofitar l’esdeveniment per fer una sortida de cap de setmana. La ruta va començar dissabte al matí visitant el Museu Terra (abans Museu de la Vida rural) de l’Espluga de Francolí.
A la tarda, el grup de cantaires i acompanyants arribaven a la Vall, a Barruera, on es van allotjar. Malgrat la insistent pluja, van poder visitar, tal com estava previst, l’església romànica de Sant Climent de Taüll per veure el mapping. El temps no acompanyava per fer una passejada pel poble, així que es va decidir retornar a l’hotel.
La neu caiguda durant la nit de dissabte, va deixar unes imatges de postal a tota la vall i, tot i que la previsió tornava a amenaçar pluja, es va esperar fins a última hora del matí, així que els actes principals de la trobada es van poder celebrar sense cap impediment. Després de les acreditacions i l’assaig del cant comú a Taüll, les 38 corals participants (que van desplaçar-se amb cotxes particulars i 28 autocars), es van anar repartint pels pobles de la vall. La Coral Aquae, a Erill la Vall, on va poder gaudir del privilegi de cantar al cor de l’església romànica de Santa Eulàlia.
De tornada a Taüll, tornava a fer acte de presència la pluja i el fred, però no van aconseguir deslluir la interpretació del cant comú i dels Segadors, acompanyats del grup d’acordionistes Ribatònics de la Ribagorça i amb el desplegament de la senyera al campanar de St Climent.
El dinar de germanor, previst a les pistes d’esquí de Boí, es va haver de traslladar al pavelló de Pont de Suert, perquè la neu de dissabte va esfondrar la carpa calefactada que l’organització havia preparat. Això va suposar un esforç titànic per part de l’organització, que diumenge a primera hora va haver de traslladar cadires, taules i tota la infraestructura a Pont. Al dinar, a més del típic arròs de muntanya, no hi va faltar la música, el ball i la germanor.
Des de la Coral Aquae volem felicitar i agrair a la Coral Maristes Montserrat l’organització de l’esdeveniment, un èxit malgrat les inclemències meteorològiques. Gràcies a tots els voluntaris que, una edició més, han fet del Lleida Canta un exemple d’acurada organització, on la cultura, la música, l’alegria i la bona companyia impregnen tota la jornada.
I gràcies també a Xavi Perolada, d’Autocars Seguí, per la seua paciència i per fer-nos el viatge molt fàcil.

La 15a edició del Lleida Canta tindrà lloc al Museu de Lleida i el Museu Morera 

El Lleida Canta va nàixer amb la voluntat de treure les corals dels seus escenaris habituals per maridar la música amb algun altre àmbit. Com és habitual, durant el dinar de germanor que serveix de cloenda de la trobada, es va anunciar el lloc i lema de la que serà la 15a edició. Es denominarà Lleida Canta als Museus i tindrà lloc a la capital del Segrià durant la primavera, al Museu de Lleida i el Museu Morera, entre d’altres.