Coral Aquae

La Coral Aquae neix de la inquietud musical d’un grup de socis i sòcies de la Societat Musical La Unió Filharmònica”d’Amposta. El primer assaig es va fer el 7 de febrer de 1998, sota la direcció de Gerard Fusté.

Durant tot l’any 1998, la formació va realitzar diferents concerts i intercanvis amb altres corals com són l’Orfeó Ulldeconenc, l’Orfeó Tortosí, la coral Hiberus i també concerts amb la banda de música “La Unió Filharmònica”, per celebrar Santa Cecília i el concert de Cap d’Any.

Durant l’any 1999 va fer 14 actuacions, entre elles, intercanvis amb la Coral Sant Sebastià de Vinaròs, l’orfeó Pau Casals de Sant Carles de la Ràpita, l’Agrupació musical Canareva d’Alcanar, etc. També va participar en festes d’associacions de veïns d’Amposta, el dia 11 de setembre amb motiu de la Diada de Catalunya, el dia mundial de la Sida, a la cloenda de la Marató d´EMUTE en benefici de Caritas i altres concerts a l’Auditori de la Societat.

De l’any 2000 cal destacar l’intercanvi amb el Cor Polifònic ciutat de Xàtiva i el Concert de Nadal, juntament amb l’Orfeó Ulldeconenc i la banda de música “La Unió Filharmònica” d’Amposta.

L’any 2001 va continuar oferint concerts a les Borges del Camp amb la Banda de Música i juntament amb l’Orfeó Ulldeconenc van celebrar l’Any Verdi.

Des de l’abril de 2002 és membre de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC).

L’any 2004, la Coral Aquae va ser l’organitzadora de l’Aplec de Corals de la FCEC, en el que van participar-hi un gran nombre d’entitats corals procedents de les comarques del Montsià, Baix Ebre, Terra Alta i Ribera d’Ebre. Al mes de setembre de 2004, va actuar juntament amb la Banda de Música de La Unió Filharmònica d’Amposta i l’Orfeó Ulldeconenc al Palau de la Música Catalana. Durant aquest concert va ser enregistrat un CD, que l’any 2005 va ser editat i presentat al Concert de Santa Cecília amb el nom de “La Fila al Palau”.

Va ser a finals d’aquest any 2004, quan Gerard Fusté, per raons professionals deixa la direcció de la coral i és substituït per Núria Ferré, l’actual directora de la Coral Aquae.

L’abril de 2006, dins dels actes d’Amposta Capital de la Cultura Catalana, la Coral Aquae organitza el I Aplec de Corals de Terres de Parla Catalana, trobada que torna a organitzar l’any 2008.

Des de la primera edició, l’any 2009, la Coral Aquae ha participat en la Festa del Mercat a la Plaça, interpretant l’Himne Oh! Amposta i en edicions posteriors, amenitzant la Festa amb la cantada de caramelles.

L’any 2012 va participar per primer cop en las XVII Primaveras Musicales Pejinas de Laredo (Cantàbria).

L’any 2017 participa en el Concert de celebració del Centenari de la Unió Filharmònica d’Amposta i a les Festes Majors d’Amposta del mateix any, intervé, juntament amb la Coral de La Lira, al concert del grup català Txarango.

Ha participat en quatre edicions del Lleida Canta, l’aplec organitzat per la Coral Maristes de Lleida: l’any 2018 Lleida Canta al Delta (celebrat a Deltebre),  l’any 2019 Lleida Canta a les persones (celebrat a Lleida ciutat), l’any 2021 Lleida Canta a la Cultura (celebrat a Cervera) i l’any 2023 Lleida Canta al medi ambient (celebrat a Lleida ciutat).

La Coral Aquae, al llarg de la seva trajectòria ha organitzat actuacions amb finalitats benèfiques a favor d’entitats socials de la ciutat, com les nadales al Mercat Municipal per recollir aliments a benefici de Creu Roja Amposta.

La programació estable d’activitats de la Coral Aquae, a més de la participació en la Festa del Mercat a la Plaça, la formen el Concert de Primavera, el Concert de Santa Cecília amb totes les seccions de la Fila i el Concert de Nadal a l’església arxiprestal. A aquestes activitats cal sumar-li diferents actuacions i intercanvis amb altres corals d’arreu del territori català. A més, també participa de qualsevol esdeveniment festiu, així és contractada per amenitzar cerimònies religioses, aniversaris o qualsevol celebració que vol gaudir del caliu de les seves veus.

Aquest 2023 la Coral Aquae compleix 25 anys i ho celebrarà amb un concert especial el dia 17 de desembre a l’auditori de la Fila.