
Estatuts de la Societat Musical La Unió Filharmònica d´Amposta
Els estatuts vigents de la Societat Musical La Unió Filharmònica d´Amposta van ser aprovats en Assemblea Extraordinària de Socis el 18 d´abril de 2009, després de fer-se les modificacions oportunes per tal d´adaptar-los a la nova normativa d´associacions.
Capítol I. La denominació, els fins i el domicili
Article 1
Amb la denominació de “Societat Musical La Unió Filharmònica d´Amposta” existeix, des de l´any 1917 una entitat amb personalitat jurídica pròpia, sense finalitat lucrativa i amb plena capacitat per al compliment dels seus fins, que es regeix amb el que estableix la Llei 4/2008, de 24 d´abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques; la llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d´associació, i els seus estatuts.
Article 2
La Unió Filharmònica d´Amposta tindrà com a finalitat bàsica la promoció, el foment i el desenvolupament de la cultura artística, en general, i de la cultura musical, en particular. Per això procurarà, per tots els mitjans que són al seu abast, crear, mantenir i potenciar una banda de música i una acadèmia o centre d´estudis musicals, grups de cambra, de teatre i de tota índole artístico-cultural, conferències, sessions de treball; sotmetent-se, en cada cas, a allò que disposi la legislació vigent. Aquesta societat tindrà, en tot moment, un caràcter absolutament apolític i exempt de finalitat lucrativa.
Article 3
El domicili de la societat es troba situat al carrer Miralles núm.4-8 d´Amposta (Tarragona).
Article 4
La Societat Musical Unió Filharmònica d´Amposta, la banda de música, coral Aquae, Escola de música o qualsevol de les formacions artístico-culturals que depenen de l´entitat desenvoluparan les activitats a qualsevol població espanyola o estrangera.
Article 5
La societat tindrà una durada indefinida.
Capítol II. Els membres de la societat, els seus drets i les seves obligacions
Article 6
Poden formar part de la societat qualsevol persona física, les persones jurídiques, privades o publiques.
Per adquirir la condició de soci, hauran de presentar prèviament una sol·licitud per escrit a la Junta Directiva, la qual resoldrà en la primera reunió que tingui lloc.
La sol·licitud haurà de reunir els següents requisits:
a) Les persones menors d´edat necessiten el consentiment previ dels pares o tutors per sol·licitar la condició de soci.
b) Les persones jurídiques es requereix que les normes per les quals es regeixen no els prohibeixi formar part d´associacions i que l´acord sigui adoptat per un òrgan competent.
El pare o la mare, o el tutor d´un alumne de l´escola de música de l´entitat deurà de ser obligatòriament soci de la societat, sempre que l´alumne no sigui soci. Això no exclou que ho pugui ser el pare, mare o tutor de l´alumne.
Article 7
Seran socis numeraris els que paguin les quotes corresponents i els que, en arribar a l´edat de jubilació, sol·licitin pagar una quota reduïda conservant els drets adquirits.
Seran socis honoraris els que, a proposta de la junta directiva, siguin admesos com a tals per l´assemblea general.
Article 8
Els associats tindran els següents drets:
a) Participar i rebre informació sobre les activitats que promogui la Societat.
b) Exercitar el dret de veu i vot en les assemblees generals en les condicions que emanen dels presents estatuts. Exposar a l´assemblea i a la Junta Directiva tot el que considerin que pugui contribuir a fer més plena la vida de la Societat més eficaç la realització dels objectius socials bàsics.
c) Ser nomenats membres de la Junta directiva en la forma que preveuen aquests estatus i les excepcions que contemplen.
d) Demanar i obtenir informació sobre l´administració i la gestió de la Junta Directiva sol·licitant-ho prèviament per escrit amb una antelació mínima de 8 dieshàbils.
e) Ser escoltat abans d´adoptar mesures disciplinàries que afectin a la seva persona.
f) Formar part dels grups de treball.
g) Posseir un exemplar d´aquests estatuts i tenir coneixement dels acords adoptats pels òrgans directius.h) Conèixer l´estat de comptes dels ingressos i despeses de la societat, almenys una vegada a l´any.
Article 9
Els socis tindran les següents obligacions:
a) Comprometre´s amb la finalitat de la Societat i participar activament per assolir-les.
b) Acatar aquests estatuts i els acords vàlidament adoptats per l´assemblea general i per la junta directiva.
c) Contribuir al sosteniment de la societat amb el pagament de les quotes corresponents.
d) Exercir fidelment les obligacions inherents al càrrec que desenvolupin. Respectar la Societat i a les persones físiques i jurídiques que la representen i en formen part.
Article 10
La pèrdua de la condició de soci es produirà per alguna de les causes següents:
a) Baixa voluntària, comunicant per escrit la seva decisió a la Junta Directiva.
b) No satisfer les quotes fixades.
c) No complir les obligacions estatutàries.
d)Sanció per una falta imposada d´acord amb el que estableix el estatuts i el reglament de regim interior.
Capitol III. L’Assemblea General
Article 11
L´assemblea general, integrada per tots els socis, és l´òrgan suprem de la Societat i es reunirà sempre que ho acordi la junta directiva, per iniciativa pròpia o perquè ho sol·liciti el vuit per cent dels socis amb dret a vot, havent de ser convocada dins dels següents trenta dies naturals de la petició, tot especificant l´ordre del dia que sigui establert pels socis convocats.
L´assemblea general ha de ser convocada obligatòriament en sessió ordinària una vegada a l´any, durant el primer quadrimestre, amb la finalitat d´aprovar el pla general d´actuació de la Societat, avaluar la gestió de la junta directiva; aprovar, en cas que sigui necessari, els pressupostos anuals d´ingressos i despeses, així com l´estat de comptes corresponent a l´exercici anterior.
Article 12
L´assemblea general es reunirà en sessió extraordinària quan ho exigeixin les disposicions vigents o quan ho acordi la junta directiva, tenint en compte els assumptes que s´hagin de tractar i, obligatòriament en cas de:
*Disposició o alienació de béns.
*Sol·licitud de declaració de possible modificació d´estatuts.
*Dissolució de la Societat.
Article 13
Les convocatòries de les assemblees generals, tant les ordinàries com les extraordinàries, es faran per escrit individual, adreçat al domicili que consti en la relació actualitzada de socis i sòcies que ha de tenir l´entitat, fent constar el lloc, la data i l´hora de la reunió, així com l´ordre del dia. Tant mateix, prèvia autorització per escrit del soci/a, es podrà notificar la convocatòria al correu electrònic que aquest hagi designat.
Entre la convocatòria i la celebració de l´assemblea general, haurà d´haver un termini, com a mínim, de vint dies naturals.
Article 14
L´assemblea general es constitueix vàlidament sigui quin sigui el nombre de socis presents.
La presidència de les assemblees generals correspondrà al president de la societat, en el seu defecte, l´han de substituir, successivament, el vicepresident/a o el/la vocal de mes edat de la Junta.
Article 15
Els acords de les assemblees s´adoptaran per majoria de vots. Tot i això, caldrà el vot favorable de les dues terceres parts dels socis presents per adoptar acords en assemblea general extraordinària sobre disposició o alineació de béns, sol·licitud de modificació d´estatuts i dissolució de l´associació.
Dels assumptes tractats i dels acords adoptats per l´assemblea general s´aixecarà acta.
Article 16
Les competències de l´assemblea són:
a) Elegir periòdicament els membres de la junta directiva.
b) Convocar i aprovar, en cada cas, l´informe general d´activitats.
c) Aprovar l´estat de comptes i el pressupost anual de la Societat i els pressupostos extraordinaris que es proposin.
d) Aprovar els programes i plans d´actuació de l´entitat.
e) Conèixer, controlar, fiscalitzar i sancionar la gestió de la junta directiva.
f) Conèixer i resoldre els recursos dels socis davant dels acords de la junta directiva en matèria sancionadora.
g) Modificar els estatuts.
h) Acordar la dissolució de la Societat.
i)Incorporar-se altres unions d´associacions o separar-se.
j) Conèixer les sol·licituds presentades per a ser soci/a i també altes i baixes dels socis per una raó diferent a la separació definitiva.
k) Resoldre qualsevol qüestió que no estigui atribuïda a cap altre òrgan de la Societat.
Capítol IV. La Junta Directiva
Article 17
La junta directiva estarà formada per un president un vice-president, un secretari, un tresorer i vuit vocals, càrrecs que han d´estar exercits per persones diferents. L´elecció dels membres de la junta directiva, que han de ser socis, es fa per votacions de l´assemblea General, les persones elegides entren en funció després d´acceptar el càrrec.
Els membres de la junta directiva exerciran el càrrec gratuïtament.
Article 18
Els membres de la Junta Directiva exerceixen el càrrec durant un període de quatre anys, sense perjudici que puguin ser reelegits.
Cada dos anys es renovarà la meitat de la junta Directiva, amb l´ordre següent:
A) Renovació: President, Tresorer i 4 vocals.
B) Renovació: Vice-president, Secretari, i 4 vocals.
Els socis que vulguin ser membres de la Junta Directiva, deuran de presentar la corresponent candidatura. Aquesta, per a ser vàlida, es presentarà en format llista, i estarà integrada, per un mínim, de 6 candidats. La Llista especificarà els càrrecs que cada persona ocuparà per al supòsit d´ésser elegits.
Les candidatures es presentaran a la secretaria de la societat, la qual donarà justificant de rebuda i registre d´entrada. El termini màxim per presentar candidatures finalitzarà a les dinou hores del cinquè dia, sense tenir en compte el dia de les votacions, abans de la data fixada per celebrar les eleccions. La junta directiva notificarà, en un termini màxim de quaranta-vuit hores al membre més representatiu de la candidatura, la seva acceptació o no acceptació.
Les candidatures que es presentin a elecció tenen dret, a través i a càrrec de la Societat, a comunicar als socis el seu programa i altres comunicacions, amb un màxim de dos missives.
L´elecció serà lliure i secreta, cada soci/a tindrà dret a un vot, personal i indelegable. El dia de l´assemblea, les candidatures tenen dret a exposar als socis assistents el seu programa electoral.
Si es presenten diverses candidatures, en resultarà elegida la que aconsegueixi la majoria simple.
En el supòsit de que no es presenti cap candidatura, la junta directiva acordarà, en un termini màxim de tres mesos, una nova convocatòria d´eleccions.
Article 19
El cessament dels càrrecs abans d´extingir-se el termini reglamentari del seu càrrec pot ser per les següents causes:
a) Mort o declaració d´absència, incapacitat o inhabilitació per al càrrec.
b) Dimissió voluntària presentada mitjançant un escrit en el qual s´exposin els motius.
c) Pèrdua de la condició de soci.
d) Sanció per una falta comesa en l´exercici del càrrec, imposada d´acord amb el que estableixen els estatuts.
e) Qualsevol altra que estableixen la llei o els estatuts.
Les vacants que es produeixin durant el termini de temps per al qual han estat designats membres de la junta directiva, podran ser substituïts per la junta directiva, els quals ocuparan el càrrec fins a la elecció del nou càrrec d´acord amb els estatuts. Mentrestant la Junta n´informarà en la propera assemblea general de socis dels substituts de les vacants que es produeixin.
La dimissió en bloc de la majoria de la junta directiva serà motiu per convocar noves eleccions.
Article 20
Tenen dret a vot tot aquells socis que:
1. Tinguin la majoria d´edat el dia de les votacions.
2. Estigui al corrent de pagament de les quotes socials meritades el dia de la convocatòria de l´assemblea que ha de nomenar els membres de la junta directiva.
Per formar part de la junta directiva s´hauran de complir els següents requisits:
1. Ser major d´edat.
2. Tenir un any d´antiguitat com a soci el dia en el qual la junta directiva convoqui formalment l´assemblea general de socis que ha de nomenar els membres de la junta directiva.
3. Estar al corrent de pagament de les quotes meritades el dia de la convocatòria de l´assemblea que ha de nomenar les normes de la junta directiva.
4. No exercir cap càrrec polític que consisteix en president o secretari general d´un partit, coalició o agrupació política a nivell local, provincial o nacional.
5. No haver estat sancionat segons aquests estatuts en els últims 4 anys.
Article 21
La junta directiva posseeix les següents funcions i competències:
a) Dirigir les activitats de la Societat necessàries per a l´exercici i desenvolupament de les seves finalitats, representar, dirigir i administrar la societat de la manera més àmplia que reconegui la llei, així com complir les decisions de l´assemblea general i dirigir les activitats necessàries per a l´exercici i desenvolupament de les seves finalitats.
b) Elaborar el pressupost ordinari i extraordinari anual d´ingressos i despeses i sotmetre´l a l´aprovació de l´assemblea general.
c) Presentar els comptes de la gestió econòmica i associativa a l´assemblea general.
d) Estudiar i, en cas necessari, autoritzar la creació de noves seccions.
e) Realitzar estudis d´ordre intern d´interès per als socis.
f) Planificar les activitats de la Societat en conjunt, així com contractar el personal necessari per a què es portin a terme.
g) Presentar anualment el pla de treball a l´assemblea general, de forma ordinària, i cada cop que les circumstàncies ho determinin, amb caràcter extraordinari. L´assemblea general es pronunciarà sobre l´execució de l´esmentat pla.
h) Proposar la reforma d´aquests estatuts a l´assemblea general.
i) Nomenar interinament els càrrecs vacants fins a la seva provisió, sempre que no siguin sis membres o més; en aquest cas s´haurà de convocar junta general extraordinària per a l´elecció de nova junta directiva, segons manen els requisits en els articles 17 i ss dels estatuts.
j) Nomenar o cessar els representants de les seccions que formin part de l´entitat, així com apoderar i delegar part de les facultats en una o diverses persones.
k) Proposar a l´assemblea general les quotes que els membres de la Societat han de satisfer. La quota social pot ser diferent en funció de ser soci numerari o jubilat.
l) Convocar les assemblees i controlar que es compleixin els acords que s´adopten.
m) Establir grups de treball per aconseguir de la manera més eficient i eficaç les finalitats de l´associació i preparar els actes que aquests grups han de dur a terme.
n) Dur a terme les gestions necessàries davant els organismes públics, entitats i altres persones per aconseguir les subvencions o ajuts i l´ús de locals o edificis que es puguin necessitat per portar a cap les activitats.
o) Resoldre provisionalment qualsevol cas que no hagi previst els estatuts i donar-ne ordre en la pròxima reunió de l´Assemblea General.
p) En definitiva, totes aquelles funcions i competències que li siguin reconegudes pels estatuts, o qualsevol altra que no estigui atribuïda a cap altre òrgan.
Article 22
La junta directiva celebrarà les sessions les vegades que ho determini el president i/o el vice-president, a iniciativa pròpia o a petició de qualsevol dels seus components.
La junta directiva serà presidida pel president i, en la seva absència, successivament, pel vice-president i pel secretari, a manca de tots dos, pel membre de junta de més edat.
Per tal que els acords de la junta directiva siguin vàlids hauran d´assistir la meitat més un de tots els membres de la junta i hauran de ser aprovats per la majoria de vots dels assistents. El secretari aixecarà acta de les sessions. L´esmentada acta es transcriurà al llibre d´actes.
Capítol V. La presidència i la vicepresidència
Article 23
El president de la societat n´assumeix la representació legal i executarà els acords adoptats per la junta directiva i l´assemblea general. A més a més, tindrà les atribucions següents:
a) Convocar i aixecar les sessions que celebri la junta directiva i l´assemblea general, dirigint les deliberacions de l´assemblea i de la junta.
b) En cas d´empat, serà el president, amb vot de qualitat, qui prendrà la decisió.
c) Proposar el pla d´activitats de la societat a la junta directiva, impulsant i dirigint les diferents tasques, tot mantenint-la informada puntualment de la marxa de l´associació.
d) Obrir, suspendre i aixecar les sessions.
e) Autoritzar actes i vist-i-plau de pagament amb la signatura.
f) Delegar funcions a altres membres de la junta.
Article 24
El vice-president substituirà el president per motius justificats, absència, malaltia o per delegació del president.
Capítol VI. El Tresorer, el Secretari i els Vocals
Article 25
Són competències del secretari de la societat les següents funcions:
a) Aixecar i redactar les actes dels òrgans de direcció de la societat.
b) Signar, amb el president, els documents que es requereixin per a l´activitat i funcionament de la societat. Redactar i autoritzar els certificats que calgui lliurar.
c) Elaborar la correspondència de la societat.
d) Tenir cura dels llibres d´actes de la societat i dels registres que s´estableixin.
e) Elaborar, amb el president, l´ordre del dia de les reunions de la junta directiva. Autoritzar les citacions a les juntes.
f) En general, totes aquelles funcions que li siguin encarregades pels òrgans directius de la societat.
Article 26
Són competència del tresorer:
a) Portar l´administració i la comptabilitat de la societat.
b) Cobrar les aportacions econòmiques per altres conceptes.
c) Controlar les aportacions econòmiques per altres conceptes.
d) Presentar a la junta directiva l´estat de comptes sempre que es demani.
e) Presentar a l´assemblea general de socis l´estat de comptes i el pressupost ordinari i extraordinari per al següent exercici, prèviament aprovat per la junta directiva.
f) En definitiva, organitzar, planificar, dirigir l´economia i custodiar els fons de la societat.
Article 27
Són competències dels vocals:
a) Suplir provisionalment els càrrecs de la direcció que per diferents motius siguin vacants.
b) Complir els torns de treball que els siguin assignats.
c) Fer ús de la veu i del vot igual que la resta dels membres que formen la junta directiva.
Article 28
Els vocals designats a les seccions són representants i portaveus de cadascuna d´aquelles en les reunions de la junta directiva.
Article 29
La convocatòria a les sessions de la junta directiva es notificarà als membres de la junta amb 24 hores naturals d´antelació.
Capítol VII. De la Banda de Música i les seccions artistico-culturals
Article 30
La gestió i direcció de les activitats de les seccions artístico-culturals correspondrà a la junta directiva, elaborant-se en cada secció una ordre de funcionament interior aprovada per la majoria simple dels components.
Article 31
Al capdavant de la banda, l´escola de música i coral figurarà un mestre-director i al capdavant de les altres seccions figuraran els tècnics corresponents nomenats per la junta directiva, una vegada consultades les parts implicades.
Capítol VIII. Règim econòmic
Article 32
Els recursos econòmics previstos per al desenvolupament de les activitats socials seran els següents:
a) les quotes que determini l´assemblea general i les quotes periòdiques que assenyala l´assemblea general per iniciativa de la junta directiva.
b) els productes dels béns i drets que li correspondran, així com les subvencions, llegats, donacions que pugui rebre en forma legal…
c) els ingressos que obtingui la societat mitjançant les activitats lícites que acordi realitzar la junta directiva, sempre dins de les finalitats dels estatuts.
Article 33
El patrimoni brut de la societat es valora en set-cents divuit mil tres-cents trenta euros en seixanta cèntims (718.330,60 euros).
Article 34
Tots els membres de la societat tenen l´obligació de sostenir-la econòmicament, mitjançant quotes, de la manera i en la proporció que determini l´assemblea General a proposta de la Junta Directiva.
L´assemblea general pot establir, a proposta de la Junta Directiva, quotes d´ingrés, quotes periòdiques mensuals o anuals, i quotes extraordinàries.
Article 35
L´exercici econòmic coincideix amb l´any natural i queda tancat el 31 de desembre.
Capítol IX. El regim disciplinari
Article 36
La junta directiva pot sancionar les infraccions comeses pels socis i sòcies.
Aquestes infraccions es poden qualificar de lleus, greus i molt greus, i les sancions corresponents poden anar des d´una amonestació fins a l´expulsió de la societat segons el que estableixi el reglament intern.
El procediment sancionador s´inicia d´ofici o bé com a conseqüència d´una denuncia o comunicació a la Junta Directiva.
En el termini de 10 dies, La junta Directiva nomena un instructor, que tramita l´expedient sancionador i proposa la resolució en el termini de 30 dies, amb audiència prèvia del presumpte infractor. La resolució final, que ha de ser motivada i aprovada per dues terceres parts dels membres de la Junta directiva, l´adoptat aquest òrgan en un termini màxim de 15 dies a partir de quan el instructor de l´expedient notifiqui la seva proposta.
Contra les sancions per faltes greus i molt greus acordades per la Junta Directiva, el soci/a afectada hi podrà recorrer davant la primera assemblea general que tingui lloc, en la qual podrà assistir i participar en defensa dels seus drets.
Capítol X. De la dissolució de l´associació
Article 37
La societat es dissoldrà si ho acorda l´assemblea general, convocada amb caràcter extraordinari expressament per a aquest fi, a tal efecte caldrà el vot favorable de dues terceres parts dels socis presents a l´assemblea.
Altres causes de dissolució son:
1. Compliment de la finalitat per a la qual es va constituir la societat o impossibilitat d´assolir-la, llevat que l´assemblea general acordi la modificació.
2. Baixa dels socis, si es redueixen a menys de tres.
3. Il·licitud civil o penal de les activitats o les finalitats de la societat, declarada per sentència ferma.
4. Obertura de la fase de liquidació en el concurs.
5. Les altres que estableixin la llei o els estatuts.
Article 38
En cas de dissoldre´s la societat, l´assemblea general que acordi la dissolució nomenarà una comissió liquidadora, composta per cinc membres, que es faran càrrec dels fons que hi hagi per a què un cop satisfetes les obligacions, la resta s´entregui a una o vàries entitats benèfiques o administració pública.