Conferència: «Les bandes de música, una cultura en la diàspora», a càrrec de José R. Pascual-Vilaplana

José R. Pascual- Vilaplana (Muro, 1971)

Estudia piano i bombardí a la Banda de Muro i als conservatoris d’Alcoi i de València; Direcció de Banda a Holanda amb Jan Cober i amb Eugene Corporon; Direcció d’Orquestra a Viena amb Karl Österreicher, Yuji Yuhasa i Hans Graf, i Harmonia i Composició amb R. Alcaraz i J. Darias.

Ha dirigit diferents bandes i orquestres a Alemanya, Argentina, Bèlgica, Colòmbia, Cuba, Eslovènia, Espanya, França, Holanda, Itàlia, Portugal, Romania, Suïssa, Uruguai i Estats Units, entre les quals les bandes nacionals juvenils d’Holanda i Colòmbia; la Banda Nacional de Cuba; la SAF Army Band d’Eslovènia; les bandes municipals de Buenos Aires i Montevideo; l’Orchestra Accademia del Teatre La Fenice de Venècia; la WASBE Youth Wind Band de Sant Josep (Califòrnia); l’AULS Blasorchester de Suïssa; les orquestres simfòniques de Bilbao, Albacete i Múrcia; l’Orquestra Filharmònica de Las Palmas de Gran Canària; l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó; les bandes municipals de la Corunya, Alacant, Barcelona, Bilbao, Madrid, Palma, Santa Creu de Tenerife, Santander, Santiago de Compostela i Vitòria; les bandes dels conservatoris superiors d’Oviedo, Granada, Jaén, Canàries i MUSIKENE (País Basc); la Gran Canària Wind Orchestra, i la Banda Simfònica de la Rioja, entre d’altres.

Ha treballat amb solistes com els cantants Elisabete Matos, Carmen Solís, Maria Hinojosa, Andeka Gorrotxategui i Mikeldi Atxalandabasso; els flautistes Juana Guillem i Claudi Arimany; els clarinetistes José Franch-Ballester, Vicent Alberola i Nuno Pinto; el trompista Juan Manuel Gómez; els trompetistes Sergei Nakariakov, Pacho Flores, Lluís González, Rubén Simeón, Mario Martos i Manuel Blanco; els trombonistes Ben van Dijk, Jorgen van Rijen i Ximo Vicedo; el tuba Sergio Carolino; els percussionistes Conrado Moya i Xabier Alonso; els violoncel•listes Asier Polo i Josep Trescolí, i els pianistes Albert Guinovart i Juan Pérez Floristan.

Ha dirigit grups com l’Orfeó Donostiarra, la Societat Coral de Bilbao i el quintet Spanish Brass i és compositor de diferents obres per a banda, cor, dolçaina, música escènica i música de cambra. També ha escrit diferents encàrrecs per a nombrosos festivals (SBALZ Alzira, Certamen d’Altea, Tafalla Brass Week, Festival de Música de Castella-la Manxa, Certamen Coral de Cocentaina…) i prestigiosos solistes (Spanish Brass, Steven Mead, Luis González, Ximo Vicedo , Carlos Gil, 2i2 Quartet…).

Des del 2015 és director titular de la Banda Municipal de Bilbao i, des del 2018, comparteix titularitat amb la Banda Municipal de Barcelona. També és director convidat principal de la Banda Simfònica Portuguesa de Porto.

El 1997 guanya el primer premi Batuta d’Or del Concurs de Direcció del WMC de Kerkrade (Holanda) i, el 2000, el primer premi Batuta d’Honor del Concurs de Direcció de l’EBBA a Birmingham (Anglaterra). El 2004 és guardonat amb el Premi EUTERPE de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en les categories de Direcció de Banda i Composició de Música per a la Festa i, el 2010, rep el Premi Nacional de Música “Ignacio Morales Nieva” del Festival de Música de Castella-la Manxa. Des de 2013 és director honorífic de la Banda AUM de Bocairent. El 2018 reb la Medalla de Plata de la ciutat de Spilimbergo (Itàlia) i la Insígnia d’Or de la Banda Primitiva de Llíria. Des de 2021 és director honorífic de la Unió Musical “La Primitiva” de Castell de Castells.