Els cicles de concerts

Al llarg de l’any, la Banda de Música programa un seguit de concerts, que es complementen amb diferents actuacions a la mateixa ciutat o en pobles veïns.

La Banda de Música té una programació estable de concerts, que es complementen en diferents actuacions que tenen lloc a la mateixa ciutat d’Amposta o en diferents municipis del Principat i de l’Estat espanyol.

 • Concert de Sant Jordi

  Fent honor al seu nom, el concert se celebra dintre de la setmana de la festivitat de Sant Jordi. Tradicionalment, en aquest concert s´aprofita per fer la presentació en societat del/la representant de l´entitat.

 • Festival de Bandes de Música

  El Concert de Festes Majors es converteix en Festival de Bandes l´any 1991 i té lloc el primer dissabte de les Festes Majors d´Amposta (després del Pregó i la tradicional Mascletà) a l´auditori de la Societat i es convida a participar a una banda de música que actua a la primera part del concert.

  Normalment hi assisteix com a convidat d´honor el pregoner/a de la Festa Major, juntament amb les autoritats locals.

  A la mitja part del concert, es fa la presentació oficial dels nous músics que s´incorporen a la Banda de Música i els delegats de la Banda els hi fan entrega de la insígnia amb l´escut de la Fila. Si aquell any coincideix amb el 25 o 50 anys en que un component de la Banda hi forma part com a músic en actiu, se li fa entrega de la insígniaamb l´escut de plata o d´or respectivament.

 • Concert Popular de Bandes de Música

  La tradició del Concert Popular de Bandes de Música que La Lira Ampostina i La Unió Filharmònica ofereixen a meitat de les Festes Majors d´Amposta es va iniciar un 21 d´agost de 1964 al Camp d´Esports.

  Llavors l´acte es va anomenar “Velada Musical”, i es celebrà al camp de futbol fins l´any 1972.

  A partir de 1973 i amb la intenció de millorar l´acústica de l´acte, es va optar per fer-lo a la Plaça de l´Ajuntament.

  Tradicionalment es fa en dimecres la nit, quan s´han desenvolupament, aproximadament, la meitat de les Festes. A la vegada serveix per a fer el canvi de formació encarregada de participar en els actes i cercaviles.

  Des de l’any xxxx que el concert es retransmet en directe per la Xarxa de televisions locals i es convida a músics de renom per a comentar el concert. Tanmateix, el concert és enregistrat i editat en format CD per l’Ajuntament d’Amposta. Coincidint amb la festivitat de Sant Jordi es fa entrega d’un exemplar de cd a cada músic participant del concert.

 • Concert de Santa Cecília

  Aquest concert és l´acte principal de la celebració de la patrona de la música, Santa Cecília. A l´endemà, els actes continuen amb la missa i el dinar de germanor.

  Antigament, el concert i la resta d´actes se celebrava el mateix dia de Santa Cecília. Des de fa uns anys, els actes se concentren durant el cap de setmana més proper a la festivitat: el concert, que comparteixen la Banda de Música i la Coral Aquae, es fa el dissabte la nit. El diumenge es fa la missa (cada any s´oficia rotativament en una de les tres esglèsies de la ciutat) i després el dinar de germanor per a músics, cantaires i socis. En els darrers anys, la Banda Juvenil de l´Escola i l´Orquestra de Guitarres també s´ha afegit a la celebració i ofereix un petit concert el divendres al vespre.

 • Tribut a...

  Amb la idea d’introduir un format diferent en les seves actuacions, la Banda de Música de la Unió Filharmònica d’Amposta, ha estat treballant en un nou projecte musical: una versió del concert que el grup de rock anglès Deep Purple i la Royal Orquestra Filharmònica van interpretar al setembre del 1969 al Royal Albert Hall de Londres.

  Jon Lord, teclista de la formació anglesa, va escriure aquest Concerto for group and orchestra, una de les primeres fusions entre música clàssica i rock.

  El concert pren com a referent l’estil típic d’obra per a solista i orquestra, on hi ha una alternança entre els tutti (l’orquestra) i els solistes (la banda de rock). L’obra s’estructura en tres moviments: ràpid, lent i ràpid, on trobarem l’alternança de solos instrumentals de guitarra elèctrica, baix, orgue i bateria, alternant-se amb episodis veritablement simfònics i plens de lirisme per part de la banda de música.

  L’any 1970 Lawrence Foster va dirigir aquest concert amb l’Orquestra Filarmònica de Los Ángeles al Hollywood Bowl. Després de la interpretació, la partitura i el material es van perdre.

  Trenta anys després del primer concert, el 1999, es va tornar a interpretar en directe al Royal Albert Hall de Londres. Això va ser possible gràcies a Marco de Goeij, qui va recrear la partitura escoltant l’enregistrament i observant el video del concert de l’any 1969.

  La Societat Musical La Unió Filharmònica d’Amposta presenta aquest espectacle amb una versió per a banda de música i grup de rock, a càrrec de la formació de la Fila i del grup de rock, integrat per Joan Miró (guitarra elèctrica), Pako Recio (baix elèctric), Josep Jordà (bateria), Miguel Ángel Zaragozá (teclats) i Josep Maria Blanquet (veu).

  El concert estarà dirigit per Carles Royo i es faran dues sessions a l’auditori de la Fila: la primera el dissabte 8 de febrer a les 22 h i la segona el diumenge 9 de febrer a les 18h.

  Les entrades tenen un preu de 12 euros a taquilla. Es podran adquirir entrades anticipades a un preu de 10 euros a la secretaria de la Fila, a l’Hiper Europa (Amposta, Tortosa, Satn Carles de la Ràpita, Vinaròs i Benicarló), al Pub La Guarida (Amposta), a l’Oqio Lounge (Amposta) i a l’establiment d’instruments musicals Músics & Clàssics (Amposta).
 • Cicle de concerts La Fila amb...

  Cicle de concerts socials en reconeixement a la tasca de les entitats i associacions de caràcter social d’Amposta.

  Des de la Societat Musical la Unió Filharmònica som conscients de l´important paper que les associacions i entitats de caràcter social estan desenvolupant a la nostra societat, amb la tasca que porten endavant des del voluntariat i l´altruisme. Unes associacions dirigides als col·lectius més vulnerables, a la defensa dels drets humans, en contra de la discriminació racial, en definitiva, buscant el compromís amb els més desfavorits. Unes altres, orientant i donant suport tant a persones afectades de greus malalties com als seus familiars i cuidadors, impulsant activitats de divulgació i estudis contra aquestes malalties.

  A la nostra ciutat hi ha diverses associacions i entitats que gràcies a la tasca dels seus voluntaris i col·laboradors treballen per millorar el dia a dia de moltes persones i de les seves famílies: ACAF – Fibromialgia del Montsià, ADC Diabètics  Montsià, FAFAC Alzheimer del Montsià, Associació Lluita contra el càncer del Montsià, APASA, Cáritas Amposta, Creu Roja Amposta i Mans Unides Amposta. Sense oblidar-nos de les que, segurament, s´aniran afegint en aquesta llista al llarg dels anys.

  Per tal d´agraïr i reconèixer aquesta tasca, però també per mostrar la vesant social d´una entitat com la nostra, on la música i especialment la Banda ha estat i és un mecanisme de cohesió i integració social, es crea un cicle de concerts socials a benefici de cadascuna d´aquestes associacions, un cicle que vam anomenar LA FILA AMB (el nom de l´entitat). Cicle de concerts socials de la Unió Filharmònica d´Amposta.

  El primer concert es va realitzar el 8 de març de 2008 a l´auditori de la nostra societat. L´entitat escollida per iniciar el cicle va ser l´Associació Lluita contra el Càncer del Montsià. L´any 2009 l´entitat beneficiària va ser Mans Unides (que va coincidir amb el seu 50è aniversari), el 2009 fou Creu Roja Amposta i el 2011 va estar destinat a l´Associació de Diabètics d´Amposta-Montsià.

  Els concerts tenen un doble objectiu: oferir un espai per a que les  associacions i entitats puguin fer difusió de les tasques que estan desenvolupant i a la vegada per recaptar fons entre el assistents. Per a aquest efecte, al començament del concert es fa entrega al públic d´un sobre on, un cop finalitzat l´acte, poden dipositar la seva aportació econòmica.