Una classe magistral que reivindica el paper les bandes de música

Aquest passat dissabte 18 de març, vam rebre un convidat de luxe a la Fila, el mestre-director José Rafael Pascual-Vilaplana, per impartir la conferència “Les bandes de música, una cultura en la diàspora”, una classe magistral sobre l’origen i l’evolució de les bandes de música al llarg de la història i fins a l’actualitat.
Una xerrada en la que el mestre va posar damunt la taula una realitat: el poc coneixement que hi ha del paper de les bandes de música dins de la cultura musical, la nul·la informació que es dona de les mateixes a les escoles, conservatoris i fins i tot a les universitats.
Com titula la conferència, les bandes de música esdevenen una cultura en la diàspora, en tot cas, encasillada dins de la música popular (per no dir “populachera”), quan tot el que aquestes formacions poden oferir i ofereixen va més enllà, al mateix nivell de qualsevol altre gènere musical. Per això, va recalcar el mestre Pascual-Vilaplana, cal reivindicar les bandes de música, sentir-se orgullosos de formar-ne part, i sobretot, cal més estudi i difusió, per dignificar-les, tant a les pròpies formacions com als seus intèrprets i a la vegada, també al seu públic.
Una xerrada molt amena, en les que Pascual-Vilaplana va entrellaçar el relat històric, fruit d’un rigurós estudi sobre les bandes de música, amb les diferents anècdotes que el mestre va anar explicant als assistents, fent que les dos hores de durada es fessin curtes per als assistents.